"Instellingen moeten eerder om tafel met corporatie"

"Instellingen betrekken ons veel te laat bij hun bouwplannen", stelde directeur Fons Catau van De Woonplaats in Enschede. "Wij moeten hen regelmatig uitdagen om anders over zorg te denken." Hij zei dat tijdens het seminar Financieren van wonen met zorg op 15 mei in Zeist van Seminars op Maat.
Catau is van mening dat er veel meer corporatiemiddelen kunnen worden ingezet bij bouwen voor ouderen. Volgens hem gebeurt dat op dit terrein en op het terrein van gehandicapten nog te weinig.
Verder wil hij zorginstellingen ertoe aanzetten om in een vroeger stadium contact op te nemen met een woningcorporatie. "Onlangs kregen wij tekeningen van een verpleeghuis in het midden van het land. De instelling vroeg of wij een bod wilden uitbrengen op de nieuwbouw, maar de kwaliteit was ver beneden ons niveau." De Woonplaats bouwt appartementen van minstens negentig vierkante meter.
De directeur vertelt verder van een intramurale instelling waar De Woonplaats een gebouw bij heeft gezet. "In onze appartementen krijgen de ouderen dezelfde zorg, alleen hebben ze een woning van negentig tot honder vierkante meter plus groot balkon. De intramuralen beschikken over slechts 35 vierkante meter. En het wrange is: de woonlasten zijn voor beide groepen hetzelfde!"