Moerkamp: "Regelgeving geen reden om goed plan af te wijzen"

Een regionale aanpak, waarbij alle spelers op de markt de koppen bij elkaar steken om de groeiende vraag in de (ouderen)zorg tot 2010 het hoofd te bieden. Daar verklaarde directeur verzorging & verpleging en ouderen Arnold Moerkamp van het ministerie van VWS zich voorstander van. "Ik zal een goed plan niet afwijzen vanwege regelgeving of bureaucatie als het maatschappelijke verbeteringen met zich meebrengt", beloofde hij.

Moerkamp liet weten binnenkort met enkele voorbeeldregio's aan de slag te willen. Dat werd duidelijk tijdens het congres Financieren van wonen met zorg in Zeist op 15 mei. Volgens zijn cijfers dient de verpleeghuiscapaciteit met 17.000 te stijgen, de zorg en begeleiding op afroep met 41.000 en de zorg en begeleiding op afspraak met 58.000.
Verder had de directeur het over een investeringsopgave van dertig tot 35 miljard euro tot 2010. Daarvan komt €3,5 miljard per jaar voor rekening van de AWBZ.
Overigens liet de directeur weten in verband met het rapport De Steen der Wijzen over boekwaardeproblematiek niet van plan te zijn €800 miljoen uit te geven zonder te weten wat er maatschappelijk tegenover staat. Bovendien: "Alles wat wij uitgeven, betaalt u", maakte hij de deelnemers nog eens duidelijk.